Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

for verity


'Εργο του Michael Maier


Είναι φορές που ένα σχόλιο μας ωθεί σε σκέψεις και συνειρμούς περίεργους.
Ψάχνοντας ανακαλύπτουμε το μέγεθος της άγνοιάς μας…
Αυτήν  ακουμπώ  εδώ … και χαίρομαι που συνεχώς την ανακαλύπτω…

Η συνειδητοποίηση της άγνοιας είναι το πρώτο βήμα προς την γνώση. 

Το σχόλιο...
Λογική και πραγματικότητα αποκτούν υπόσταση μόνο όταν αυθαίρετα ορίσεις τα σημεία αναφοράς τους . Υπάρχουν πύλες που αν τις διαβείς η επιστροφή απλά είναι αδύνατη .


Το αποτέλεσμα....

  • Στην λογική, αξίωμα ή αρχή είναι μια πρόταση η οποία δεν αποδεικνύεται, αλλά θεωρείται είτε προφανής, ή αποτέλεσμα κάποιας απόφασης.
  • Ο αυθαίρετος ορισμός των σημείων αναφοράς της πραγματικότητας συνεπάγεται παρόμοιο ορισμό των σημείων αναφοράς της φαντασίας.
  • Πριν αιώνες ειπώθηκε ένας υπέροχος μύθος για ένα σπήλαιο…




Πηγές
Wikipedia.org
Outer.gr
You Tube.com
Πλάτωνας -Πολιτεία

13 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Αυθαίρετα ορίζεις όριά τους. Θα μου πεις μίλησες για σημειά αναφοράς. Προχθές μιλούσα, μάλλον φιλονικούσα με κάποιον μικρό, που ήξερε ότι μπόρεσε να διαβάσει, κι'ας ήταν πάρα πολλά, μέχρι σήμερα για τον Μάρξ, τον Λένιν, τον Στάλιν. Ήξερε τον Χίτλερ αλλά δεν ήξερε τον Τσώρτσιλ και τον Αϊζενχάουερ και τον Ρούσβελτ. Ίσως τελικά η γνώση να δυναμώνει την άγνοιά μας επειδή ακριβώς ξέρουμε ότι μας ενδιαφέρει. Ίσως η λογική να είναι απλά διαδικασία επίλυσης μιας εξίσωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντασία είναι ένας νέος τρόπος συνδυασμών, σύνθεσης, συναρμολόγησης γνωστών ήδη πραγμάτων. Μόνο η Φύση παράγει πραγματικά καινούργια στοιχεία άσχετα με τα προηγούμενα γνωστά, όχι φαντασία.

    Κανένας δεν μπορεί να γεννηθεί δεμένος σε αλυσίδες μέσα σε μια σπηλιά, ούτε να ζήσει φυσικά αφού κάποιος πρέπει να τον ταΐζει να αφοδεύει κλπ . Ολη η ιστορία (έλεος, μην ευτελίζεις την λέξη μύθος, η αντιστοιχία της με την πλαστή ιστορία δεν είναι η απ' ευθείας ερμηνεία της αλλά η τέταρτη κατα σειράν εκδοχή της) δεν αναφέρεται σε ανθρώπους αλλά σε πλαγγόνες - όπως θα λέγανε και οι αρχαίοι- και φυσικά τα διδάγματα έχουν θέση στον χώρο τους και όχι στην ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :))

    Καλησπέρα V μου .... είπα προχτές πως έχω τραφεί εδώ και καιρό από τον καρπό της άγνοιας και να συμπληρώσω εδώ πως θεωρώ το γεγονός αυτό "πολύτιμο δώρο" που η ζωή μου έφερε .... θεωρητικά κάποιος που δηλώνει ότι "ξέρει" ίσως χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να αποδειξει τα λεγόμενα του , εγώ πάλι που λέω ότι ξέρω ότι δεν ξέρω στέκομαι απέναντι προφυλαγμένος από τη διαδικασία :) ... μπορώ όμως πολύ εύκολα να αποδείξω ότι δεν ξέρεις ούτε εσύ αλλά ούτε και οποιοσδήποτε άλλος :)) ... το θέμα της ανάρτησής σου (κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι πέρα από ανθρώπινους ορισμούς και "λογικά" επιχειρήματα , είναι φιλοσοφία και οπτική ζωής που μπορεί να χρωματίσει το παρόν και να αλλάξει την ποιότητα της αντιμετώπισης των γεγονότων που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας .

    Νομίζω ότι αν είμαστε γεροί θα μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε απόψεις περί λογικής και πραγματικότητας , το θέμα είναι γοητευτικό κι αγαπημένο .... ξέρω ότι αν αφήσω το χέρι μου ελεύθερο να γράψει , κάποια στιγμή θα εκνευριστώ γιατί υπάρχει όριο στις λέξεις των σχολίων εδώ μέσα και δεν θα μου επιτραπεί η αποστολή :)

    Να σε καληνυχτίσω με ευχές για υπέροχα όνειρα και θα επανέλθω ( δεν είναι απειλή αυτό :))

    Φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. V,
    μόνον ένας αληθινός Κόσμος υπάρχει: αυτός που οδηγεί στην αύξηση της εντροπίας (αταξίας)... και μόνον μια πραγματικότητα: αυτή που προκύπτει από την Τάξη που επιβάλλουμε στον Κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν αντί της λέξης "αυθαίρετα" χρησιμοποιηθεί η λέξη "υποκειμενικά" τότε θα αναγνωρίσω ό,τι σκέφτομαι εγώ ως πραγματικότητα και λογική.
    Με το "αυθαίρετα" δεν φτάνει το μυαλό μου.

    καλό σου απόγευμα V μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα διαφωνίσω με τον φίλτατο gpointofview σε όσα έγραψε για τη φαντασία.
    Είναι λάθος να ορίσουμε τη φαντασία σαν ένα νέο τρόπο συνδυασμών, σύνθεσης, συναρμολόγησης γνωστών ήδη πραγμάτων.
    Η φαντασία δεν περιορίζεται στα γνωστά ήδη πραγμάτων αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο.
    Δεν κατάλαβα επίσης το δεύτερο σκέλος του σχολίου του και θα ήθελα αν μπορούσε να μου εξηγήσει τι εννοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ ανώνυμε η Φύσις έδωσε στο ορατό μέρος του φάσματος τα χρώματα της ίριδας. Ξέρετε ή μπορείτε να φαντασθείτε κάποιο χρώμα που δεν είναι κάποιος από τους άπειρους συνδυασμούς τους. Φυσικά μεγάλοι ζωγράφοι φιάξαν τα "δικά" τους χρώματα αλλά και αυτοί χρησιμοποίησαν με καινούργιο τρόπο τα ήδη γνωστά.
    Οι αρχαίοι είχαν το μυθικό ζώο γρύπα αποτελούμενον από μέρη γνωστών ζώων κλπ.
    Χρησιμοποιώ την λέξη Φύσις με την ελληνική σημασία της (από το ρήμα φύω) και όχι σαν την κακώς επικρατήσασα μετάφραση της λατινογενούς λέξης Natura που προέρχεται από το ρήμα nato=γεννώ και αποδίδεται καλύτερα με την λέξη γένεση, αλλά η γένεση προϋποθέτει...γεννήτορες είτε ζωϊκούς είτε ...θείους.
    Το δεύτερο σκέλος λέει απλά ότι όταν έχεις δεδομένα σε έναν χώρο τα συμπεράσματα δεν είναι αξιόπιστα
    σε άλλον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτά που γράφεις με αγγίζουν πολύ ξέρεις έχω και εγώ ενα μπλόκ...θάθελα να το δείς και να μου πέις απόψεις...
    http://johnnydeppgreece.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνολικά...

    Εξαφανίστηκα αυτόν τον καιρό και συγνώμη αλλά η ΔΙΚΗ μου πραγματικότητα με εγκλώβισε σε καταστάσεις που δεν μπορούσα να αποφύγω.
    Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια και τις απόψεις σας!!!
    Κάποια είναι διαφορετικά μεταξύ τους, δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη συγκρούονται, αλλά όλα καλλιεργούν την σκέψη.
    Προσωπικά , από την ακτή της άγνοιας, δεν θα ήθελα να ορίσω με κάποιο τρόπο ούτε την πραγματικότητα ούτε την φαντασία. Αφήνομαι να απολαμβάνω το κολύμπι ανάμεσα σε ερωτήσεις και απαντήσεις, προβληματισμούς και διάφορες παραθέσεις ιδεών . Θεωρώ ότι είναι ανεξάντλητα θέματα και μπορεί να μιλήσει κάποιος γι’ αυτά από πολλές και διαφορετικές γωνίες.

    Μια από αυτές είναι η ανθρώπινη βιολογία κυρίως εκείνη του εγκεφάλου. Πέρα από τα κοινά που υπάρχουν στο είδος μας υπάρχει ένα ποσοστό διαφοροποίησης σε κάθε οργανισμό που τροποποιεί την αντιληπτική του ικανότητα. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε.

    Η ΔΙΚΗ μου φαντασία επιχειρεί ορισμένες φορές ένα άλμα στο μέλλον, σε ένα τόπο άγνωστο όπου οι επιστήμες θα έχουν επιβεβαιώσει ή απορρίψει ορισμένα από τα σημερινά πιστεύω. Τον 19ο αιώνα τα σημερινά πορίσματα της κβαντικής φυσικής και της κοσμολογίας ήταν άγνωστα όπως και η ύπαρξη αυτών των κλάδων. Η έννοια όμως της πραγματικότητας έχει πλέον διαταραχθεί….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. meggie μου, ευχαριστώ !!!

    σόνια, θα έρθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντα όταν έβρισκα χρόνο, επιθυμούσα να διαβάζω και να στοχάζομαι με πάθος, εγώ ο αφελής… Ελπίζοντας πως κάποτε θα κατανοήσω… ότι δε γνωρίζω τίποτα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πάθος, εάν δεν ακυρωθεί, γίνεται ισχυρή κινητήρια δύναμη!

    Χαίρομαι που σε βλέπω kittaro!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...