Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

παραμύθι χωρίς εικόνα



Ζούμε το μέλλον που κάποιοι λίγοι μας ετοίμαζαν χρόνια, ως παρόν που ξεδιπλώθηκε ξαφνικά για να μας καταπιεί. Το ξαφνικά δεν υφίσταται !
Αποκοιμηθήκαμε. Απλώς.
Νανουριστήκαμε και το ξύπνημα στην τωρινή πραγματικότητα υπήρξε βίαιο. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι δέντρο χωρίς ρίζες...
Ας είμαστε όσο μπορούμε υποψιασμένοι σε όσα ακούμε, σε όσα βλέπουμε. Ας μη δεχθούμε τον φόβο που εγκαθιστούν στην ψυχή και στην σκέψη μας.

Ναι, την ανθρωπιά βλέπω σα λύση. Τον φίλο, τον γείτονα, τον διπλανό. Την επανανακάλυψη της ευχαρίστησης των απλών πραγμάτων. Την ουσία στο φιλί και στο χαμόγελο.  Την ουσία στον λόγο. Την αλήθεια των πραγμάτων χωρίς περιττά επιχρίσματα.
Επαναπροσδιορισμός χρειάζεται και αυτό είναι δύσκολο έργο. Αυτοπαρατήρηση. Αξιολόγηση των περιττών και χρήσιμων.
Ανασφαλείς καιροί αυτοί που ζούμε και το βήμα μετέωρο.

Ο φόβος και η καλλιέργειά του δεν μας πάει πουθενά. Ο φόβος καθηλώνει  τη σκέψη και την πράξη. Παγώνει την κίνηση. Υποτάσσει.
Αυτός που φοβάται, γίνεται δούλος  των  κατευθύνσεων που άλλοι ορίζουν μόνο και μόνο σε αναζήτηση ασφάλειας. Ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ένας ανασφαλής τόπος. Πιστέψαμε στην ουτοπία της ασφάλειας και το χαλί που πατούσαμε τραβήχτηκε απότομα κάτω από τα πόδια μας. Κοιμηθήκαμε μέσα στα καταναλωτικά μας όνειρα. Όνειρο μέσα στο όνειρο…Αποκοιμηθήκαμε με την ματαιοδοξία μας προσκεφάλι.

Ξεχάσαμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Τι σημαίνει η ψυχή να βρίσκει απάγκιο. Ποιο είναι το κάλεσμα της αγάπης. Ποια η αλήθεια μας…
Περισσότερο από όλα αυτό πληρώνουμε…
Το χρέος,  υπό μια άλλη οπτική γωνία,  είναι χρέος προς την  αλήθεια μας. Την προσωπική.
Υπό μια άλλη οπτική γωνία, φιμώσαμε και πληγώσαμε το παιδί που κάποτε κοιτούσε τα άστρα  μέσα από τα μάτια μας. Ξεχάσαμε να υψώνουμε το βλέμμα μας ψηλά. Μόνο χώμα…
Ξεχάσαμε τις αξίες, αλλά και την αξία μας...

Όσο κι΄αν όλα αυτά μεταφράζονται σε οικονομία, πολιτική κλπ… η μετάφραση  έπεται του πρωτοτύπου.

Ξεχάσαμε πολλά… Ξεχάσαμε  παράλληλα  ότι ένα κομμάτι της φύσης είμαστε και εμείς . Ξεχάσαμε να διδασκόμαστε από αυτήν. Ποιος είπε ότι οι απαντήσεις βρίσκονται μόνο μέσα στα βιβλία. Ο λόγος είναι μια αποτύπωση,  διερεύνηση  , επεξήγηση των αληθειών που ζουν, αναπνέουν γύρω μας, μέσα μας. Μη ξεχνάμε το ότι οι πρώτοι φιλόσοφοι  ονομάστηκαν φυσικοί.
Θα έλεγαν ότι, ένα βουνό μπορεί να μας διδάξει…

"Το βουνό στηρίζεται στην γη. Όταν οι πλαγιές του είναι απότομες και απόκρημνες χωρίς πλατιά βάση είναι βέβαιο ότι θα σωριαστεί. Η θέση του είναι ισχυρή μόνο όταν προβάλλει από τη γη με μεγάλη και πλατιά βάση, και δεν είναι υπερήφανο και απόκρημνο.
Παρόμοια όσοι κυβερνούν στηρίζονται στις πλατιές μάζες του λαού. Και αυτοί επίσης οφείλουν να΄ναι γενναιόδωροι και καλοκάγαθοι σαν τη γη που στηρίζει τα πάντα. Μόνο τότε θα κάνουν τη θέση τους τόσο σίγουρη, όσο είναι ένα βουνό μέσα στην απέραντη γαλήνη του".
23 Απόσχιση 
Το βιβλίο των αλλαγών 
Ι ΤΣΙΝΓΚ

Η ανθρωπότητα θα σκύψει το κεφάλι μπροστά σε ένα παγκόσμιο φόβο…
Είναι και αυτός ένας τρόπος δημιουργίας πλατιάς βάσης για τους κυβερνώντες...

Χθές η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός βακτηριδίου .

 Ίσως πλανεύει η σκέψη μου... δεν ξέρω... Ίσως παραλογίζομαι. Πάει και η ώρα 5.00 ξημερώματα. Περίεργα μονοπάτια έχει αυτή την ώρα...
Ίσως είναι καλύτερα να μείνω στις εικόνες μου και στις ιστορίες που ξεπηδούν στην σκέψη μου όταν τις κοιτώ.
Και μάλλον πρέπει να πάω για ύπνο...

Όμως διάβασα την ανάρτηση της  me myself and I  και το σχόλιο που ξεκίνησε εκεί κατέληξε στο παραπάνω...



10 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι κάνουν τα βουνά, δεν ξέρω τι κάνει η Nasa, δεν ξέρω το βακτηρίδιο, δεν ξέρω αν κοιμόμουνα και με ξύπνησαν, δεν ξέρω τι θέλουν και τι σκοπεύουν να κάνουν οι "διοικούντες" ...
    ξέρω μόνον πως δεν θ'αφήσω κανέναν να με "τρομοκρατήσει" πέραν του δικού μου "τρόμου" για το πέρασμά μου από τη ζωή.

    Και ξέρω και κάτι άλλο εκ γενετής. Ξέρω να "βλέπω" Ανθρώπους. Η επιστήμη μου λέγεται "ανθρωπογραφία" δίχως να χρειάζομαι επίσημο Πτυχίο.

    Ξημέρωσε ... πάω να τους βρω, όσους βρω, όσοι με βρούνε.

    Σε περιμένω
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφη η επιστήμη σου meggie μου!
    Υπέροχο εφόδιο για το "πέρασμα" από την ζωή. Γιατί σωστά το λές. Πέρασμα είναι...
    Άν έχει και κανένα δράκο στη γωνία, που ξέρεις...?
    Μπορεί να μη βρίσκεται εκεί τυχαία. Μπορεί να περιμένει εκεί, για να μας μάθει κάτι με τον τρόπο του...

    Τελικά, ΠΑΝΤΑ ξημερώνει :)
    Εύχομαι και να βρεις και να σε βρούνε...

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φιλη μου

    Προσυπογραφω το κειμενο σου και ειδικα τα εξης σημεια:

    ''Ας μη δεχθούμε τον φόβο που εγκαθιστούν στην ψυχή και στην σκέψη μας.

    Επαναπροσδιορισμός χρειάζεται και αυτό είναι δύσκολο έργο''.

    Mακαρι να τα καταφερουμε,δεν ειναι ευκολο,αλλα αξιζει το κοπο!

    Καλο σαβ/κο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως διαβάζω την (υπέροχη) ανάρτησή σου , μου έρχεται στο μυαλό η οπτική της αναγνώρισης του δώρου αυτής της "κρίσης" .

    Ναι , δεν ήρθαμε εδώ σ αυτή τη ζωή για να κρυφτούμε και να περάσουμε απαρατήρητοι ... ούτε για να ζήσουμε με ασφάλεια προστατευμένοι και ταϊσμένοι σε τακτά χρονικά διαστήματα .... πιστεύω ότι δεν θα υπήρχε λόγος να βιώσεις μια ζωή χωρίς τη δυνατότητα να μετακινηθεί η συνειδητότητά σου .

    Το παιχνίδι (κατά την γνώμη μου) περιλαμβάνει αφύπνιση με καινούρια αξιολόγηση του σημαντικού και του ουσιώδες .... περιλαμβάνει προσωπική υπευθυνότητα για τον μικρόκοσμο που πρέπει να μεταμορφώσεις για να δεις τα αποτελέσματα καθρεφτιζόμενα να πολλαπλασιάζονται .... ξεχνάμε ότι ζούμε σ ένα θαύμα , φαντάζει ανόητο να πλατσουρίζουμε στα ρηχά όταν υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσεις στα βαθιά ... η ευκαιρία για κάτι τέτοιο γιατί να μην λαμβάνεται ως δώρο με δεδομένο τον περιορισμένο μηχανικό χρόνο ?

    Χάρηκα γι αυτό που διάβασα V μου ... μου αρέσει αυτή η οπτική των πραγμάτων , την θεωρώ κερδισμένη και όχι χαρισμένη .

    Ευχές για ένα όμορφο βραδάκι θα αφήσω και εδώ !!!

    Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη για την καθυστέρηση elva μου...
    Ναι, δεν είναι καθόλου εύκολα αυτά τα πράγματα. Για να αλλάξει κάτι εκεί έξω πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Η δίνη της καθημερινότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σκέψη (δεν είναι και αυτό ένα ζητούμενο?).
    Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να δει την αλλοτρίωσή του και κυρίως έχει αναπτύξει στη σκέψη του όλα τα επιχειρήματα ώστε να μην αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοιος. Αυτό το βλέπουμε πρακτικά γύρω μας. Πλέκεται έτσι το γαϊτανάκι των συμπεριφορών και των επιλογών όσων στηρίζουν συστήματα. Δύσκολο να δει κάποιος την πλάνη του.
    Κρίμα είναι να χρειαζόμαστε χαστούκια για να ξυπνάμε… Δύσκολο να μην επικεντρωθούμε στον πόνο μόνο… και να αρχίσουμε να βάζουμε δύσκολα «γιατί» στη ζωή μας.

    Προσωπικά πιστεύω σε αυτό το φωτεινό κομμάτι που έχει ο καθένας μας μέσα του. Ας το δούμε, ας το καθαρίσουμε λίγο, ας το θρέψουμε ώστε να γίνει πιο φωτεινό. Κι’ ας αρχίσουμε να βλέπουμε τον Άλλο σαν συνάνθρωπο, όχι σαν αντίπαλο, σαν ενόχληση, σαν συμφέρον . Δεν διαφέρουμε μεταξύ μας τόσο πολύ. Ίσα, ίσα μοιάζουμε. Και είμαστε η πλειοψηφία !!!

    Να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Krye μου χαμογελώ! Και συγνώμη και από εσένα που άργησα να απαντήσω...
    Χαμογελώ με την οπτική της «κρίσης» ως δώρο, ως ευκαιρία. Και εγώ αυτό πιστεύω ! Δύσκολο δώρο. Χρειάζεται εσωτερικά να μετακινηθούμε από αυτό που βιώνουμε ως «είναι» μας, να ανυψωθούμε από τα γεγονότα, να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο πλατιά. Όχι «εγώ» αλλά «εμείς», όχι πατρίδα Ελλάδα μόνο, αλλά πατρίδα Γη, όχι ζωή με έκπτωση, αλλά ζωή με αξία. Δεν είναι ο καθένας μόνος του σε αυτό το «πέρασμα» από εδώ. Δεν υπάρχει αυτού του είδους η μοναξιά, αρκεί να το δούμε. Μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο. Είμαστε εκατομμύρια. Ένα κλικ χρειάζεται στη νόηση, στη ψυχή. Εάν αυτό γίνει, όλα είναι εφικτά...

    Καλό βράδυ και σε εσένα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι είναι μία μονάδα στα 6,3 δισεκατομμύρια? Και όμως .. έστω και ένας μόνο απο εμας ΑΝ αλλάξει, τότε αλλάζει ο κόσμος όλος! Αυτό δεν είναι ουτοπικό. Είναι εντελώς πρακτικό, επειδή το σύνολο αλλάζει. Κι' ας είναι απειροελάχιστα μικρή αυτή η αλλαγή!

    Σε κάθε περίπτωση: Live now, die later! :))

    Annie Sellick - Cafe 123

    Kαλό ξημέρωμα !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευοίωνο αυτό που λες negentropist ! Υπονοεί προοπτικές χωρίς όρια...
    Καλημέρα και καλώς ήρθες :)

    Προφανώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί. Μήπως γνωρίζεις πως θα μπορούσε κάποιος να μάθει περισσότερα? Που βασίζεται αυτή η θεωρία ?

    Ξημέρωσε ένας ανοιξιάτικος...Δεκέμβρης πάλι, με συνοδεία την υπέροχη μουσική σου!
    και..σε κάθε περίπτωση... ναι :)

    να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις αγαπητή φίλη:

    21 διαχρονικά διαμάντια ...

    Μια που σου αρέσουν οι μουσικές μου επιλογές, σε χαιρετώ με άλλη μία !

    China Moses - Resolution Blues

    Kαλό βράδυ !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ και για τα δύο δώρα...:)
    Σκέψη και αίσθηση μαζί!!!

    Καλό βράδυ και σε εσένα!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...